Klubbmästerskapet 2024 avgjort!

Många indikatorer pekade mot att det skulle bli svårfiskat – svaga fiskerapporter från området, nordlig vind samt strålande sol – det blev segt i många båtar, inte många gäddor per person och timme kunde rapporteras.

Tretton tappra medlemmar tampades om årets klubbmästartitel fördelat på ungefär hälften så många båtar. Samling som vanligt vid Fäjö udde, men nytt för i år var att vi utgick från flytbryggan som tillhör vägföreningen Fäjö Södra. Bra initiativ som sannolikt är här för att stanna.

Tävlingsgeneral Ronnie (med ”ie”) Behrmann gick igenom reglerna där den viktigaste regeln är att vara på bryggan på Långön senast kl 14:00. I år lyckades alla med det, sista båt anlade bryggan med någon minut till godo.

Tävlingsgeneralen, som brukligt är, samlade in resultaten och kunde konstatera att årets tävling förmodligen var den mest svårfiskade någonsin. Mer än en tredjedel av startfältet kom i mål utan fångst. Redaktören väljer här att trycka lite extra på att det var svårfiskat, just i dessa situationer skiljer sig agnarna från vetet, eller som amerikanarna säger ”when the going gets tough, the tough gets going” – då reser sig de starka och levererar! Skämt åsidor så är det så klart mycket slump som avgör, när det är segt gäller det att ha betet i vattnet på rätt ställe och vid rätt tillfälle.

Tävlingsgeneralen håller låda.

Denna gången var det inte en kassör eller f.d kassör som levererade, men titeln stannade i styrelsen då inte mindre än ordförande tillika tävlingens redaktör tog hem titeln årets klubbmästare!

Ordföranden/Redaktören på väg för att mottaga förstapris

Segerlängden rapporterades till 87 cm vilket får anses som en hygglig och anständig längd givet omständigheterna. Som jämförelse vill redaktören gärna lyfta fram segerlängden på 88 cm från klubbtävlingen 2023 då det var mycket mer gynnsamma förhållanden, till och med ”lättfiskat”, uttrycket uppfångat av redaktören bland deltagarna.

Klubbmästaren med segerfisken

Hedersam tvåa kom Joakim Skyllberg på 74 cm och trea blev Jimmie (med ”ie”) Törnström med en fisk på 71 cm.

Prispallen LSFF 2024

Ett stort tack till alla deltagare, tack till tävlingsgeneralen och till alla som kämpat med förberedelser.

Till sist, lägg datumet 2 november på minnet, boka denna dags kväll i kalendern, se till att inget annat planeras och förbered din respektive – då ska det firas!

Fritt nedskrivet av ordförande/redaktör/klubbmästare :

Anders Brammesjö

Klubbmästerskapet 2023 avgjort!

Redaktören blev varse att ingen redogörelse från 2023 finns att hitta – helt riktigt, det ska vi ändra på – håll till godo!

Av 17 deltagare i 2023 års klubbmästerskap så stod till slut en gammal favorit och f.d kassör som segrare. Björn Holst tog med segern sin fjärde inteckning i det eviga vandringspriset som inför nästa år behöver ett nytt lager för att ta hand om framtida segrare.

Många gäddor fick syna insidan av de båtar som LSFF’s tävlande i år hade preparerat för årets klubbtävling. ”Lättfiskat” är numera inte ett vanligt adjektiv kopplat till gäddfiske sedan det lokala yrkesfisket under åren 2015-2019 helt förstört det fina gäddbestånd vi hade i Karlskrona skärgård.

Passus; Här finns statistik att tillgå som stöd för uttalandet, 2015 tog yrkesfisket upp ca 70 ton gädda i Karlskrona skärgård, 2016 ca 44 ton, 2017 ca 20 ton – dvs en ungefärlig halvering varje år. Gäddorna fångades i lekvikarna, ett allvarligt dubbelfel, dvs gäddorna fångades innan de hunnit leka, föryngringen tillintetgjordes nästan helt under en period av minst fem år innan Länsstyrelsen år 2020 fick till ett totalt fiskestopp från 1 januari till 31 maj i varje stor lekvik och åmynning i Blekinge.

  • 70 ton gädda yrkesfiskad i Karlskrona 2015 motsvarar drygt 23 300 gäddor, om vi antar en snittvikt om 3,0 kg.  
  • 44 ton gädda yrkesfiskad i Karlskrona och såld utomlands under 2016 motsvarade hela 80% av all yrkesfångad gädda i hela Sverige!

Sportfiskare, fisketurister och sportfiskeföretagare i Blekinge lider ännu av denna kortsiktiga och egoistiska dammsugning av lekfärdig gädda, snart 10 år senare.

Björn Holst segrade på 88 cm, tvåa blev Ronnie Behrmann på 86 cm och trea blev Eje Olsson på 85 cm.

Vinnarfisken, minst 88 cm lång.